Friday, 18 August 2017

Kepentingan Asid Folik @ Shaklee Jitra


Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda.


Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?


Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja anda merancang untuk hamil. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub neural (NTD) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.


Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya dengan folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua.

Berikut adalah makanan yang kaya dengan folat:

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
bayam, 1 cawan;
kacang bendi, setengah cawan;
asparagus, setengah cawan;
lentil, setengah cawan;
hati, 1 keping;
11 batang taugeh brussels;
kacang mata hitam, 4 sudu makan;
emping bran, 7 sudu makan;
germa gandum, 25g / 1 aun;
betik sederhana besar.


Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
brokoli kukus, 2 pucuk;
buah oren saiz besar;
nasi putih, setengah cawan;
oat, setengah cawan;
kacang merah, setengah cawan;
jagung saiz besar, 1;
biji bunga matahari, 1 aun.


Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Ingatlah bahawa asid folik dalam makanan akan musnah jika terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan sedikit air sahaja.

Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur sebentar atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro ataupun mentah.


sumber: https://www.babycenter.com.my/a1033084/asid-folik-mengapa-ia-diperlukan



sumber : http://drzubaidi.com/blog/faedah-asid-folik-kepada-kesuburan-dan-kehamilan/

*********************************************************************************

Dapatkan suplemen B complex yang mengandungi asid folik dengan teknologi resapan yang sangat tinggi!


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

MASKER VITAMIN C @ Shaklee Jitra

Image result for masker vitamin c shaklee

Haaaa...jangan tak tau

Produk Shaklee ni macam2 kegunaan tau. 

Salah satunya, ni la madam nak cita.

Tablet SR Vita-C boleh jadikan masker okeh!

In sya Allah, boleh cantikkan lagi muka uols tu.hehe

Untung beli vitamin C.macam2 manfaat kan!

Jangan kata madam tak payung tau :)


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

TESTIMONI NANA @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum. Selamat Malam semua !

Malam ni Nana nak share pengalaman berharga Nana sepanjang bersama Shaklee

Nana baru setahun join Shaklee.

Antaranya, bila Nana start guna supplements menyusu (ESP, alfalfa, omega) dan bagi kesan yang sangat bagus untuk baby. Susu banyak, baby tak meragam dalam pantang dan selepas pantang, baby tidur lena.

So, bila kita dah rasa kesan dengan apa yang kita consume tu, secara tak langsung kita dapat kenalkan pada ibu2 yang lain pulak.

Lagi satu, bila Nana dapat Shaklee kan family. Satu keluarga memang dah setia dengan Shaklee. Seronok sebenarnya bila kita dapat bahagiakan mak ayah adik beradik dengan apa yang kita buat. Tak ternilai dengan segala penat lelah dorang dalam membesarkan kita

Mak ayah sihat, anak-anak pun aktif, sihat. Part ni memang paling membahagiakan Nana. Takda istilah rugi dalam Shaklee. Untung jumpa dan kenal Shaklee!

Then, bila customers suka dengan supplements yang dia makan, berpuas hati dan kenalkan kita pada rakan2 yang lain. Rasa dihargai gitu. Sebab dia percayakan kita as SID.

Lepas ni, Nana wajib usaha lebih lagi supaya banyak lagi kenangan yang boleh Nana cipta dalam Shaklee. Itu saja perkongsian Nana malam ni.

Terima kasih semua !

Kredit : Nana Isha

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
COD Jitra/ Alor Setar

Bengkak Tyroid @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum.

Madam sharing testimoni ya :)

*******************************************************************************

Hari ni Shu nak share pengalaman berharga bershaklee. InsyaAllah

Alhamdulillah, dengan izin Allah shaklee banyak membantu Shu dari segi menambahbaik tahap kesihatan.

Sebelum ni Shu ada bengkak thyroid. Badan pulak memang kurus, susah sangat nak naik berat badan.

Tapi Alhamdulillah, lepas Shu consume vivix dan set tambah berat.. berat badan Shu naik jugak walaupun tak banyak.

Dan yang paling buat Shu happy bila pi buat ultrasound thyroid Februari 2017 ritu Doktor cakap bengkak dah tiada. Semuanya normal. alhamdulillah.

Sejak dari tu Shu memang konsisten ambil vivix dan share kebaikan dengan kawan2 dan sedara mara.

Kredit : Cikgu shuhada

*******************************************************************************

Image result for set tambah berat shaklee


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

TESTIMONI OSTEMATRIX @ Shaklee Jitra



"nama pun pil kalsium..sama aje lah"

Oleh kerana nak tahu betul tak ia sama je dengan yang lain, kakna cuba sebotol.

Hasilnya.....

1) Membuang pun dah ok..takde dah trauma macam masa dalam pantang anak ketiga dulu. Dengan sembelitnya..berdarah....aarrgghhhh..mengimbau sahaja buat tengkuk meremang.

2) No more sakit gigi. No more gigi yang di cabut. Dari preggy anak pertama sehingga anak ketiga, akan ken sakit gigi dan dicabut. Paling extreme...masa hamil anak ketiga, siap kna small operation..belah gusi.

3) Cramp kaki masa preggy dah tiada langsung. Langsung tiada. Sakit wooooo...nanges!

4) Setiap kali full aktiviti mengurut, kakna akan telan 4biji Ostematrix sebelum tidur. And hasilnya mengagumkan bila bangun dari tidur.

Sebab tu sampai sekarang still setia dengan Ostematrix.

Kredit : FB Bonda Wana

*********************************************************************************


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani aziz

Thursday, 17 August 2017

10 TIPS TARIK REZEKI @ Shaklee Jitra

10 Tips Pantas Skill Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah!!


1. Mereka berkawan dengan orang yang betul.

2. Mereka tidak bertangguh.

3. Hati kering, tidak menghiraukan kutukan dan sindiran negatif

4. Fokus, Fokus,Fokus dan Fokus dan Fokus...!

5. Mereka sanggup invest wang, tenaga dan masa untuk kejayaan mereka.

6. Mereka bina networking yang bagus.

7. Mereka konsisten & tak mudah putus asa.

8. Mereka ini pantas buat keputusan, pantas buat tindakan.

9. Sentiasa bertawakal dan sabar setelah bersungguh-sungguh berusaha.

10. Redha, tenang dan sentiasa berlapang dada dengan apa saja situasi dan kerenah orang lain

#TeamSurijuniorPositifLagiHebat


Jom daftar ahli dengan kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz

Wednesday, 16 August 2017

Set kurus bajet @ Shaklee Jitra

Sofia ade satu kisah customer yang mengadu dia sukar untuk membuang .

Sampai tahap demam-demam . Tak dapat buat tugasan harian dengan sempurna .

Kerana demam yang berlarutan .

3hari berturut-turut . Sofia jelaskan pada dia supaya ikhtiar vitamin Shaklee ni . Bagus untuk awak ..

Dia dengar jugak apa yang sofia cerita .

Memandangkan sofia pernah cuba herblax dan kebetulan sofia ada pengalaman sendiri dalam masalah yg sama memang makanan sofia cerita dekat dia.

Hari ke-3 dia ambil keputusan untuk beli herblax.

Dia berminat herblax .

Dia mengadu juga sejak sukar membuang. Rasa berat badan semakin naik .

Sofia nasihatkan dia ambil sekali herblax dan lecithin.

Ikutkan hati nak bgi dia omega . Sebab ikut budget dia . Dia mampu beli lecithin. Takpe .

Alhamdulillah. Sofia happy . Tiap hari dia tak jemu bagi fed back positive.

Dia syukur sekarang pembuangan dia lancar. Masa raya haritu dia balik kampung.

Sofia nampak badan dia susut

Dia teruja sangat sangat dengan Shaklee.

Kredit : Miss Sofia

*********************************************************************************

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz