Wednesday, 21 June 2017

7 TIPS BANYAKKAN SUSU IBU @ Shaklee Jitra

Assalamualaikum,

Terdapat pelbagai tips dan petua turun temurun untuk meningkatkan dan memekatkan susu ibu. Tiada benar atau salahnya kerana badan setiap individu adalah berbeza. Petua A mungkin menjadi bagi ibu A, tapi bagi ibu B pula petua B adalah lebih berkesan. Sebab itu, jangan berputus asa, paling penting dapatan sokongan moral daripada individu terdekat serta penuhkan diri dengan ilmu penyusuan.

Jadi madam kongsikan beberapa tips untuk semua ye :))

1. Jangan panik, bawa bertenang

Semua ibu mampu menyusu anak masing2..kuantiti susu yang dihasilkan adalah mengikut keperluan bayi tersebut. Sesetengah ibu memang banyak susunya..sampau melimpah ruah..ada sesetengahnya pula cukup2 saja utk bayi sendiri. Tapi ada juga kes di mana puting tersumbat atau pun secara azali mmg tiada susu ibu, jadi bolehlah memberi susu formula sebagai alternatif. Yang penting, jgn stress. Kita dah berusaha memberi yg terbaik utk anak. Sekiranya, susu masih tiada, kita kenalah redha dan teruskan hidup. Perancangan Allah adalah yang terbaik!

2. Sentiasa berfikiran positif

Ibu2 yang menyusu hendaklah sentiasa berfikiran positif. Pemikiran yang tidak tenang atau pun stress mampu memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu. Perasaan sedih atau emosi yang terganggu boleh menjejaskan penghasilan susu ibu. Jadi happy2 saja okeh! :)

3. Belajar ilmu 'supply and demand'

Ilmu ini perlu difahami oleh ibu2 sekalian. Once dh faham, ibu xkan risau mengenai production susu ibu. Ilmu ni macam sistem 'flush toilet'. Setiap kali kita flush, air akan refill tangki toilet tersebut. Jadi sama la macam menyusu. Lebih kerap menyusu, lebih banyak production susu ibu. Kekerapan menyusu memberi isyarat kepada Miss B bahawa perlu menghasilkan susu yang lebih untuk melengkapkan keperluan bayi.

4. Perah susu badan

Bagi ibu2 yang bekerja, susu ibu boleh dipam dan disimpan. Buat stok banyak2 semasa cuti berpantang. Miss B hendaklah sentiasa dikosongkan dengan mengepam. Jadi menggunakan konsep 'supply vs demand' td, ia akan merangsang penghasilan susu yang lebih banyak. Proses mengepam boleh dilakukan dengan kerap setiap 2 atau 3 jam sekali. Tambahan, kalau bayi tidur lama, ibu bolehlah menggunakan waktu tersebut utk mengepam susu.

Sambil sebelah Miss B menyusu anak, sebelah lagi boleh lah dipam agar lebih banyak susu dapat disimpan. Pada waktu awal pagi juga, ibu boleh mengepam kerana pada sepertiga malam itu, prolaktin yang merangsang penghasilan susu itu lebih banyak.

5. Kosongkan payudara

Kosongkan ni maksudnya ibu2 menyusu anak sehingga habis susu dalam Miss B. Jangan membiarkan sampai bengkak susu. Sekiranya tidak habis, ibu bolehlah pam susu tersebut. Buat stok ye. Jadi paham konsep 'supply vs demand' to okeh! Lebih kerap Miss B dikosongkan memberi maksud lebih banyak susu perlu dihasilkan.

6. Makanan perangsang susu badan (milkbooster)

Ha..suplemen ni macam2 ada di pasaran sekarang ni. Jadi madam of cos la akan suggest kpd mommy2 semua set menyusu Shaklee..terbukti berkesan, selamat dan mesra alam. Ada full set mahupun set bajet mengikut kemampuan dan kemahuan mommy2 ya!

7. Banyakkan minum air masak

Paling penting adalah mommy2 hendaklah minum air secukupnya ya..minum air masak tau..jgn bedal semua air manis lak.hehe..


Dalam Shaklee pun ada disediakan set penyusuan. Jadi bolehlah pilih yg mn berkenan ye..
wasap trus okeh!

Jom Shaklee!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz



Sumber : https://siraplimau.com/tips-banyakkan-susu-ibu-tambah-pekat/


No comments:

Post a Comment