Saturday, 30 September 2017

Thursday, 28 September 2017

Tuesday, 26 September 2017

Hanya Allah tempat bergantung

Jika sebiji telur dipecahkan oleh kekuatan dari luar, maka kehidupan di dalamnya akan berakhir...Tetapi, jika sebiji telur dipecahkan oleh kekuatan dari dalam, maka kehidupan baru akan lahir.. 


Jadi hal-hal besar selalu bermula dari dalam diri.. bukan dari luar..

Allah tidak pernah menjanjikan:

Langit itu selalu biru...bunga selalu mekar... Matahari selalu bersinar...

Tapi ketahuilah bahawa Allah selalu memberi: 

Hikmah di setiap cubaan... jawapan di setiap doa..

Jangan pernah menyerah.. Life is so beautiful..

Jika hidup itu perjalanan.. maka nikmatilah..

Jika hidup adalah tentangan.. maka hadapilah..

Jika hidup adalah anugerah.. maka terimalah..

Jika hidup adalah tugas.. maka selesaikanlah..

Jika hidup adalah cita-cita.. maka capailah..

Jika hidup adalah peluang.. maka ambillah..

Satu hal yang membuat kita bahagia adalah:
Cinta Allah.

Satu hal yang membuat kita hancur adalah:
Putus Asa.

Satu hal yang membuat kita maju adalah:
Ikhtiar.
Satu hal yang membuat kita kuat adalah:
Doa.

Semoga dipermudahkan oleh Allah segala urusan kita hari ini dan hari seterusnya.


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading

Friday, 22 September 2017

Thursday, 21 September 2017

Wednesday, 20 September 2017

CARA MAKAN GLA SHAKLEE YANG BETUL UNTUK HAMIL | Madame

Assalamualaikum,

Memang ramai wanita yang sudah dikurniakan rezeki hamil setelah berikhtiar dengan GLA. Namun ada juga yang tidak mendapat kesan yang positif, mungkin belum rezeki atau yang paling popular dikalangan pengguna Shaklee ialah tidak diberi konsultasi yang betul. Ada sesetengah mengatakan GLA tak sesuai dengan dirinya seperti menyebabkan pertambahan berat badan dan sebagainya. Ketahuilah, ia hanyalah perubahan hormon. Seeloknya, minum air masak secukupnya. Dapatkan nasihat dan cara pemakanan GLA yang betul.


Cara pengambilan GLA Complex, untuk hamil mungkin berbeza antara individu bergantung kepada kitaran haid wanita itu sendiri. Jika tersalah cara makan, mungkin tak mendatangkan hasil yang diinginkan.




Teruskan usaha, jangan mudah putus asa


Cara makan GLA Complex bagi mereka yang ingin hamil.

——————————————————

(1) Period Teratur


Kira kitaran period.
Contoh: 28 hari Waktu subur kira-kira hari ke-14.

Cara makan : Mulakan dari hari pertama kitaran haid, antara hari ke-12 atau hari ke-13 berhenti makan GLA. Bersama suami seperti biasa kerana waktu ini adalah waktu subur anda. Ada juga yang mencadangkan berhenti makanpada hari ke-14. Boleh juga tak ada masalah, cuma kita tak tahu dengan tepat bila telur akan keluar.


Telan sebiji selepas lunch & sebiji lagi selepas dinner.


Selepas berhenti jangan teruskan makan dulu. Kalau haid lambat datang, silalah buat ujian kehamilan. Kalau hamil, jangan makan GLA. Jika tak hamil, teruskan langkah pertama seperti diatas.

Nota kaki : Jika kitaran haid anda adalah 30 hari, cara makan mungkin berbeza. Jangan terlepas dapatkan nasihat daripada pengedar Shaklee anda ya.



(2) Period Tak Teratur


Cara makan: ambik tiga biji sehari, iaitu sebiji selang 8 jam sehingga period menjadi teratur.
Bila period dah teratur, guna cara 1


BERHENTI ambil GLA bila anda dah hamil!


Semoga berjaya diucapkan kepada ibu yang ingin hamil




Terkejutnya!!!! Tahniah dan alhamdulillah :)

Teruskan membaca berkaitan set kesuburan Shaklee


KEISTIMEWAAN GLA SHAKLEE

Diperolehi daripada minyak BORAGE, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17% -25%), tulen dan semulajadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Diformulasi khas dengan gabungan GLA ( asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber lemak Omega-6) dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit. 

Image result for gla shaklee


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
PAGE fb.com/madamwani
Continue Reading

Tuesday, 19 September 2017

Monday, 18 September 2017

Sunday, 17 September 2017

IKHTIAR HAMIL : Try To Conceive (TTC)

Last entry saya share tentang TTC (try to conceive) dan testimoni sahabat saya yang berjaya hamil dengan Shaklee. Kali ni saya nak kongsikan pula apakah suplemen yang Shaklee syorkan untuk membantu tingkatkan kesuburan seterusnya membuka peluang untuk hamil.

Untuk pengetahuan anda, kesuburan boleh ditingkatkan degan pengambilan suplemen, selain berikhtiar dengan pelbagai cara yang lain. Masalah suami perokok, berat badan berlebihan, stress, pcos, cyst, kekurangan nutrisi dan sebagainya mesti ditangani terlebih dahulu sebelum tubuh betul-betul bersedia untuk hamil. Sebab itulah bagi sesetengah customer kami, proses untuk hamil mengambil masa. Dan tentu anda pernah dengar kes di mana ramai yang 'lekat' sebaik sahaja berjaya menurunkan berat badan.



SET ASAS KESIHATAN KELUARGA SHAKLEE -

DIAMBIL OLEH SUAMI DAN ISTERI UNTUK MENINGKATKAN KESIHATAN




Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum. Dan jangan tak tahu, mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki!!.

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri. Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma. Vitamin B amat penting untuk menghilangkan stress ok!.

Vita C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik dan lembab akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Energizing Soy Protein (ESP) - ESP merupakan soya pemberi tenaga kepada suami isteri untuk bersama. Selain itu ia juga merupakan protein untuk membanyakkan sperma kerana sperma bersumberkan protein.


Suami isteri dinasihatkan untuk mulakan ikhtiar hamil dengan Shaklee melalui pengamalan set kesihatan keluarga ini terlebih dahulu. Tubuh yang sihat akan bersedia dengan sendirinya untuk proses kehamilan berlaku. Jika telah hamil pun, teruskan consume set ini kerana suplemennya juga merupakan sebahagian set hamil, malah set berpantang dan menyusu juga. Berbaloi-baloi kan!


SET KESUBURAN SHAKLEE (SUAMI)




Vita E Complex dengan Selenium - Vitamin E ni dikenali sebagai vitamin seks. Ianya merupakan vitamin wajib untuk suami dan isteri. Bagi isteri, selenium membantu mengeluarkan lendir semasa bersama untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya. Ia juga boleh bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan yang boleh menghapuskan radikal bebas dalam tubuh manusia yang menjadi punca kerosakan sperma dan ovum. Bagi lelaki pula, vitamin E membantu menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi.


SET KESUBURAN SHAKLEE (ISTERI)



GLA Complex – Tujuan asalnya adalah untuk membetulkan kitaran haid atau membetulkan hormon kita, kerana kitaran haid yang tidak teratur menjadi punca utama ketidaksuburan wanita. Jika isteri tidak mempunyai masalah kitaran haid, GLA bertindak dengan lebih cepat untuk membantu menghasilkan cecair pada faraj yang subur dan berkualiti. Ini amat penting untuk membantu sperma dapat hidup dengan lebih lama dalam rahim isteri.




Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.


VITAMIN TAMBAHAN (UNTUK SUAMI ISTERI) 

COQ Health Plus – Memberi tenaga luar biasa kepada sperma supaya mampu bertahan lama dan berenang dengan lebih jauh ke rahim isteri.







Vivix - Vivix shaklee mempunyai kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Resveratrol ini bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat berbanding anti-oksidan yang lain. Ini bermaksud, tinggi anti-oksidan maka semakin berkuranglah "Oxidative Damage". Dengan kata yang mudah, lebih banyak oxidative damage lebih banyak sel menjadi rosak, begitulah sebaliknya.


Fungsi Resveratrol itu tadi juga adalah melindungi telur yang belum atau hampir atau sudah matang daripada oxidate damage. Apabila telur yang 'dilindungi' ini selamat daripada menjadi rosak, ianya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR dan DISENYAWAKAN. Vivix Shaklee mempunyai salah satu mekanisma untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.


Kesimpulannya, Vivix juga membantu meningkatkan kesihatan lelaki dan wanita dengan meningkatkan lagi kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyawakan.


Apapun, kita hanya mampu berusaha sehabis daya dan berikhtiar dengan apa sahaja cara yang terbaik. Selebihnya bertawakkallah kepada Allah, semoga dipermudahkan urusan kita.


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading

Saturday, 16 September 2017

Testimoni Ostematrix : Bukan sekadar kalsium

Assalamualaikum

Sedar tak sedar dah hampir 10 tahun Dayah berkecimpung dalam dunia pendidikan.

Rasa baru je semalam dapat surat pengesahan jawatan. Tapikan minat dalam bisnes tak boleh nak lupa, agaknya dah sebati dengan jiwa:heart:

Dari kecik, celik-celij mata je, arwah abah dah buat bisnes, abah jual sayur kampung di pasar besar.

Nak tau tak..Benda pertama Dayah jual masa sekolah rendah ialah keropok ubi hasil tangan mak

Sebab tulah terbawa2 sampai sekarang ni jiwa memberontak nak buat bisnes juga:sweat_smile:

2011 Dayah berhijrah ke Seremban ikut suami. Bertugas di tempat yang baru. Anak pun dah bertambah 2 orang.

Masa tu Dayah tinggal di quaters dalam kawasan sekolah.

Tapikan letihnya Ya Allah mengalahkan letih masa bekerja di Perak (masa tu ulang 30km sehala, 60km pergi balik)

Balik kerja je mesti tidur dulu. Tak larat nak ke dapur terus. Mujurlah anak 2 je. Kalau sekarang.Maunya mengamuk budak2 tu kelaparan :joy:

Dayah pun mula kena penyakit cikgu2 @ sakit lutut. Hati dah risau ni. Umur tak masuk lagi 30, dah macam kain buruk. Mula la terbayang yang bukan-bukan:disappointed:

Mulalah pencarian Dayah.. Penawar sakit lutut.

Bila kawan baik Dayah, Dr. Sarah Bakhtiar offer Ostematrix, Dayah terus je sambar.

Orang kata Shaklee bagus kan. So confident je lah

Sekali...Tak habis sebotol Ostematrix, sakit lutut hilaaaang.

Alhamdulillah syukur Ya Allah. Rasa macam kembali muda :smile:

Mula lah terfikir nak buat bisnes Shaklee sebab barang dia bagus:+1:

Shaklee dah 60 tahun rupanya di pasaran. Eloklah share dengan kawan-kawan kan?

Makanya bermulalah episod Dayah bersama #RBCircle. Dengan bimbingan dan nasihat dari Mak Mentor Super Power Dr. Sarah Bakhtiar dan #Teamcantikmanis, Dayah terus lebarkan sayap bisnes.

Bisnes geli geli yang mula dengan bonus 2 angka, dah meningkat kepada 4 angka.

Rasa nak lompat bintang sampai ke siling bila berjaya dapat bonus ribu riban. Tu belum campur untung runcit lagi.

Sebab sebelum2 ni untung bisnes paling banyak pun Dayah dapat ratus-ratus je tu pun seronok sangat

Bila masuk 2 tahun dalam Shaklee ni, baru Dayah faham, bisnes ni kalau kejar duit tak ke mana. Duit kalau dikejar, kita yang letih.

Dayah betulkan niat, bisnes sebab nak tolong orang lain. Nak tolong orang lain untuk sihat, nak tolong orang lain tambah pendapatan, selesaikan masalah kewangan.

Bila niat berubah, cara kita juga berubah. Hidup juga berubah.

Memang benar sifu-sifu kata. Bisnes ni buat kita betul-betul menghayati Allahlah sumber rezeki kita, Allah nak tengok sejauh mana kita usaha, Allah uji agar kita jadi lebih kental, bukan untuk melemahkan kita.

Bila kita buat bisnes kerana Allah, kita tak akan give up. Kerana kita yakin rezeki kita ada, cuma kita perlu usaha dan merayu pada Allah. Pasti Allah tunjukkan jalan:smiley::muscle:

Impian Besar.

Ye memang impian dayah besar, dengan duit yang Dayah ada, Dayah nak sedekah pada siapa saje yang memerlukan.

Dayah nak buat pelaburan untik pendidikan anak-anak.

Membayangkan 4 orang anak belajar di peringkat universiti..Biarlah kosnya mak ayah yang tanggung, esok-esok saham akhiratnya dapat pada kita.

Tak nak anak-anak jadi penghutang tegar, belum kerja dah berhutang. Huhu. Kesian anak

Cerita tentang sedekah. Sedekah itu talian hayat kita di akhirat. Andainya orang yang telah mati dihidupkan semula, pasti dia nak bersedekah sebanyak yang boleh agar dimudahkan jalan ke Syurga.

Sebab tu Dayah nak buat betul-betul bisnes Shaklee ni. Masih ramai yang perlu Dayah bantu. Selagi hidup, manfaatkan sebaiknya untuk membantu orang lain.

Dicampak ke laut menjadi mutiara yang mahal harganya.

Dicampak ke tanah menjadi pohon yang subur berbuah lebat.

Dicampak ke langit menjadi awan yang memayungi dari teriknya panas mentari.

Kisah Effective Supervisor Cikgu Nurulhidayah Nurudin


*Kesan penggunaan adalah berbeza mengikut individu
*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
* Ini adalah iklan produk suplemen

*********************************************************************************


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa 
Continue Reading

Friday, 15 September 2017

Ujian Allah : Try To Conceive (TTC)

Assalamualaikum..

Hari ni nak sembang-sembang tentang TTC ni. Istilah baru ni. Sebab baru dengar. Kot orang dah guna lama dah tak taulah pulak kan. Walaupun tak pernah mengalami (maybe alami, tapi tak menunggu lama), tapi ramai kenalan, sama ada rakan atau saudara mara yang melalui pengalaman ini. 

Pengalaman madam masa mula2 kawin dulu, lambat jugak nak dapat anak sulung. Memang risau. Ambil masa sampai 8 bulan jugak. Baru lekat. Alhamdulillah..






Everything happened for a reason. InsyaAllah jika mereka berpandangan positif dan redha dengan apa sahaja ketentuanNya, maka InsyaAllah, semuanya akan dilalui dengan sabar dan mudah.


Memang adat orang kita suka bertanya... Bila nak kahwin?, bila nak dapat anak?, kenapa tak dapat anak?, tak buat apa-apa ke nak dapat anak?, tak nak anak ke?


Nasihat: Biarlah orang nak tanya apa, kita jangan stress dan jawab la baik-baik. Di samping itu berdoa dan berusahalah.


Ada doa utk kita baca bila dilanda masalah/kesusahan/stress. Doa ni ialah doa Nabi Ibrahim semasa baginda dibakar, Nabi Musa semasa dikejar Firaun dan Doa Nabi Muhammad S.A.W. semasa dikecam oleh kaum Qur'aisy.


"Hasbunallahu wa ni'mal wakil",
bermaksud "Cukuplah bagi kami Allah, dan Dia sebaik-baik penolong"



Jadikan ini amalan kita @ zikir harian. InsyaAllah, moga dipermudahkan segala urusan kita.


Kenapa ada orang lambat dapat permata (zuriat)?

Nasihat: Allah lebih tahu perancanganNya. Mungkin Dia bagi kita rezeki lain dulu seperti duit banyak, beli rumah, kereta, travel jauh-jauh, ketenangan. Atau mungkin kita atau pasangan sebenarnya tidak bersedia atau tak boleh dengan budak, jadi Allah knows best.


Ada 1 pasangan ni dah nikah 12 tahun. Isterinya nak sangat anak sebab nak bagi sesuatu yang boleh membanggakan suami (perasaan setiap isteri). Lepas dah dapat anak, pasangan itu bercerai. Barulah beliau tahu, yang suaminya memang tidak bersedia nak anak lagi.


Ada orang pulak kata, beliau belum bersedia sebab lebih sanggup biarkan anak saudaranya menangis 2 jam sampai tertidur sendiri daripada dia yang pujuk.
Allah know best. Ada la hikmahnya daripada apa yang Allah uji sebenarnya. Kebahagiaan rumahtangga itu subjektif, dan tidak semestinya datang dengan adanya anak sahaja.


Kadangkala, dalam situasi lain, si suami sangat memahami, tetapi orang lain pula yang tidak faham dan membuat persepsi yang bukan-bukan. Agak menyedihkan sekiranya orang lain itu merupakan kenalan atau keluarga terdekat yang sepatutnya cuba memahami dan memberikan kata-kata dorongan serta semangat.


Tapi tak mengapa, pasangan TTC sebenarnya berpeluang untuk menikmati bahagia dengan cara tersendiri. Paling best, jika kita redha dan sabar, pahala sabar tu sangat besar. Ustazah pesan, banyakkan bersedekah, qiamullail dan berpuasa sunat. Teruskan berbuat baik kepada semua, teruskan memberi kasih sayang, Insya Allah what you give, you will get back, mungkin dalam bentuk anugerah yang lebih baik, lebih besar dan lebih bermakna. Tapi jika diizinkan Allah memperoleh zuriat kemudiannya, didiklah dengan penuh kasih sayang, jagalah dengan baik kerana hanya anda berdua sahaja yang tahu nikmat di sebalik UJIAN ATAS KASIH DAN SAYANG!!

Ini adalah pengalaman Mentor madam dalam Shaklee ni. Jom baca k!

*********************************************************************************
Sebenarnya baru saja menerima berita gembira ni. Customer saya, seorang doktor, baru disahkan hamil setelah bertahun berusaha pelbagai cara. Rasanya, termasuk beliau, dah empat customer saya yang bergelar doktor berjaya hamil dengan Shaklee. Alhamdulillah, mereka memilih untuk berusaha dengan Shaklee kerana tahu kebaikan dan keberkesanannya. Alhamdulillah dengan izin Allah jua.


Saya nak share testimoni beberapa customer merangkap rakan-rakan baik saya ni yang berjaya hamil dengan Shaklee.



TERKINI - Dr. Farhah yang hamil setelah berikhtiar dengan GLA Complex dan Alfalfa Complex. Beliau tidak konsisten pun, tapi jika Allah mengkehendaki, mudah sahaja bagiNya.



Liza - Beliau merawat diri sendiri dengan ESP dan Vita E Complex setelah mengalami keguguran sebelumnya. Beliau juga mengamalkan GLA Complex yang akhirnya membantu beliau hamil semula dengan izin Allah.



Dr Rozi - Customer saya ini seorang pengamal perubatan. Beliau telah berkahwin selama 5 tahun dan belum pernah merasai nikmat mengandung. Lagipun, beliau mengalami masalah haid yang tidak tetap. Pada 1 September 2013, beliau mula mencuba GLA, Vit E dan ESP. 9 hari kemudian, haid beliau datang dan sejak itu perjalanan menstrual beliau bertambah baik. Sebulan kemudian (21 Oktober 2013), beliau repeat order, tapi kali ini beliau menambah COQ Health atas saranan rakan beliau, seorang pakar perubatan dari luar negara.


Beliau mengakui perjalanan menstrualnya semakin baik, sakit-sakit yang biasanya dialami menjelang haid semakin berkurangan dan paling seronok apabila beliau memaklumkan bahawa mula merasakan tanda-tanda sedang berovulasi / menghasilkan telur pada pertengahan kitaran menstrualnya. 3 bulan kemudian (12 Jan 2014), beliau mengkhabarkan berita gembira bahawa beliau baru sahaja disahkan hamil anak sulung. Kehamilan pada masa itu sudahpun berusia 5 minggu. Seronok tidak terkira kerana telah lama menunggu. Pada 1 September 2014, iaitu genap setahun sejak beliau bershaklee, beliau selamat melahirkan seorang puteri comel yang sihat. 

*********************************************************************************


Alhamdulillah. Walau siapapun kita, InsyaAllah kita seharusnya tidak putus asa dalam berikhtiar. Jika Allah mengkehendaki, maka tidak ada apa pun yang mustahil bagiNya. 

Yang penting: 

1. Yakin dengan pengedar dan keberkesanan produk
2. Konsisten
3. Sabar dengan healing crisis
4. Sentiasa dapatkan second opinion dari pakar
5. Bersikap terbuka
6. Happy dan redha



Untuk entry akan datang, Insya Allah saya akan kongsikan sedikit informasi mengenai suplemen-suplemen dalam set kesuburan yang membantu rakan-rakan saya ini memperbaiki / meningkatkan kesuburan mereka seterusnya berjaya hamil dengan izinNya. Ok!


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa


*Kesan penggunaan adalah berbeza mengikut individu
*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
* Ini adalah iklan produk suplemen


Continue Reading

Thursday, 14 September 2017

30 Panduan untuk Hidup Lebih Baik

En Ahmad Zamri 47 tahun, seorang Pensyarah Sains Komputer dari Malaysia Dia meninggal dunia disebabkan oleh kanser pankreas pada 2008, tetapi dia menulis buku "The Last Lecture" pada 2007. Suatu legasi yang dia tinggalkan.

Dalam suratnya kepada isteri dan anak-anaknya, Didi Lokman, dan Cici dia menulis satu panduan yang sangat baik, "Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik" untuk isteri dan anak-anaknya.

Bagaimana untuk memperbaiki hidup anda.

1. Jangan bandingkan hidup anda dengan orang lain. Anda mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka.

2. Jangan mempunyai pemikiran negatif terhadap benda yang kamu tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan tenaga anda terhadap benda yang positif yang anda miliki pada masa ini.

3. Jangan terlebih buat apa yang anda mampu. Cukuplah setakat yang anda mampu.

4. Jangan terlalu serius terhadap diri anda. Tiada siapa yang berbuat demikian.

5. Jangan bazirkan tenaga anda terhadap gossip.

6. Berfikir lebih jauh bila anda masih terjaga.

7. Iri hati adalah sia-sia. Kamu sudah mempunyai semua yang kamu perlukan.

8. Lupakan perkara yang sudah lepas. Jangan ungkit kesilapan pasangan anda di masa lampau. Ianya akan menghancurkan kegembiraan anda di masa kini.

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Hindarkan daripada membenci sesiapa.

10. Berdamailah dengan masa lalu kamu supaya ia tidak akan merosakkan masa sekarang kamu.

11. Tiada siapa yang mengawal kegembiraan kamu selain dari kamu sendiri.

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kamu di sini untuk belajar. Masalah ialah salah satu dari kurikulum yang akan muncul dan pergi seperti kelas algebra, tetapi pengajarannya akan kamu pegang seumur hidup kamu.

13. Senyum dan tertawa selalu.

14. Kamu tidak perlu menang setiap pertengkaran. Setuju untuk tidak setuju.

15. Hubungi keluarga kamu selalu.

16. Beri sesuatu yang baik untuk orang lain setiap hari.

17. Maafkan orang lain.

18. Luangkan masa untuk orang yang berumur 70 tahun ke atas dan 6 tahun ke bawah.

19. Pandangan orang lain terhadap kamu bukan urusan kamu.

21. Pekerjaan kamu tidak akan menjaga kamu bila kamu sakit tetapi keluarga kamu akan menjaga kamu. Selalu berhubung.

22. Dahulukan Tuhan dalam segala yang kamu fikir, katakan dan buat.

23. Tuhan itu penyembuhan.

24. Buat perkara yang betul.

25. Bagaimana baik atau buruk pun situasi sekarang, ia akan berubah.

26. Bagaimanapun yang kamu rasa, bangun, salin pakaian dan pergi.

27. Yang terbaik akan datang kemudian.

28. Buang apa yang tidak berguna atau yang tidak menggembirakan.

29. Bila kamu terjaga di waktu pagi, bersyukur kepada Tuhan.

30. Kalau kamu kenal Tuhan kamu akan gembira selalu. Jadi, bergembiralah selalu.

Apabila kamu mengamalkan kesemua di atas, kongsikanlah pengetahuan ini dengan orang yang kamu sayangi, orang di sekolah kamu, orang yang kamu selalu bermain bersama, orang yang kamu kerja bersama, dan orang yang tinggal bersama kamu. Bukan sahaja ianya akan memperbaiki hidup anda, tetapi juga orang di sekeliling anda.

Menarik utk dikongsikn bersama...

Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading

Wednesday, 13 September 2017

Tuesday, 12 September 2017

Cinch Shake Mix

Assalamualaikum,

Hasil semakan kesihatan oleh Pakar Nutrisi Shaklee, Miss Kate menggunaka Karada Test baru-baru ini, menunjukkan body age madam muda dari umur sebenar. Alhamdulillah..

BMI normal. Alhamdulillah.

Tapi maklumat details menunjukkan bacaan lemak lebih, manakala otot kurang.

Oleh itu, antara saranan beliau adalah Cinch Shake!

So, sesiapa yang ada masalah macam madam ni, boleh la sama2 ber shake ya.hehe




Cinch Shake ni sangat special tau. Kaya dengan protein dan kalsium.

Kandungan Leusina membantu mengekalkan otot untuk mencapai berat badan sihat.

Tanpa kolesterol.

Kandungan serat yang tinggi.




Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa


Continue Reading

Monday, 11 September 2017

PENGSAN DALAM BILIK MANDI


Amalkan mandian songsang.

*```kita selalu dengar orang jatuh dibilik mandi dan kena stroke dan sebagainya. Kenapa kita jarang dengar jatuh ditempat tempat lain? Semasa saya hadir kursus gaya hidup sehat , seorang penceramah Professor Uitm yang juga terlibat dengan majlis sukan negara menasihatkan supaya semasa mandi jangan basahkan kepala dulu, basahkan bahagian badan. Ini kerana apabila kepala basah dan sejuk, darah semua akan mengalir ke kepala untuk memanaskan kepala , logik 'warm blooded human' dan jika ada saluran darah sempit, mungkin boleh menyebabkan saluran darah pecah. Ini kerapkali berlaku di bilik mandi. 

Sila sebarkan agar lebih ramai sedar dan mungkin dapat membantu mengelakkan kejadian ini.```*

1. Bermula dari segayung siramkan di telapak kaki.

2. Segayung di betis.```

3. Segayung di paha.

4. Segayung di perut.

5. Segayung di bahu.

6. Berhentilah sejenak 5-10 saat.```

Kita akan merasakan seperti wap/ angin yang keluar dari ubun-ubun. bahkan meremang, setelah itu
lanjutkan dengan mandi seperti biasa.

Hikmahnya: Seperti pada gelas yang diisi air panas kemudian kita isi dengan air sejuk. Apa yang terjadi? Gelas akan retak !!!

Jika tubuh kita .... apa yang retak?
Suhu tubuh kita cenderung panas dan air itu sejuk, maka yang terjadi jika kita mandi langsung menyiram pada badan atau kepala, angin yang harusnya keluar jadi terperangkap atau boleh membawa maut kerana pecahnya pembuluh darah.

Maka sebab itu kita sering menjumpai orang jatuh di bilik mandi tiba-tiba kena 'stroke'. Boleh jadi kita sering masuk angin kerana cara mandi kita yang salah. Boleh jadi kita sering migrain kerana cara mandi yang salah.```

Cara mandi ini baik bagi semua peringkat umur terutama yang mempunyai sakit diabetes, darah tinggi, kolesterol dan migrain/sakit kepala sebelah.``

CnP
Continue Reading

Shaklee mahal

No automatic alt text available.


Ada kawan-kawan kata Shaklee MAHAL.
Ya ka?...

Kalaulah mereka tahu bagaimana Shaklee memantau rapi setiap proses penyediaan bahan mentahnya yang bebas racun dan baja kimia...kena botanist approve dulu bhn mentah yg dituai, baru layak masuk kilang......


kalau satu-satu produk habis di pasaran, SID terpaksa menunggu adakalanya setahun untuk mendapatkan semula produk tersebut disebabkan Shaklee hanya memilih bahan mentah terbaik?...


Kalaulah mereka tahu banyak mana wang yang dibelanjakan untuk beratus-ratus penyelidikan dan penghasilan jurnal walaupun hanya untuk sejenis suplemen...


Kalaulah mereka tahu betapa rapinya proses pengilangan setiap suplemen menggunakan kaedah selamat dan mesra alam...


Kalaulah mereka tahu pelan pemasaran ketat Shaklee untuk memastikan suplemen berkualiti sampai ke tangan pengguna...


Kalaulah mereka tahu yang Pakar Nutrisi Shaklee sentiasa turun padang memberi ilmu nutrisi untuk memastikan setiap pengguna merasai Shaklee Effect?...


Dan kalaulah mereka pandai kira, dalam sebotol ada berapa biji, makan banyak mana sehari, berapa lama tahan dan berapa sen purata penggunaan suplemen tersebut dalam sehari...


Tentu SEMUA akan tahu tentang VALUE!

Hanya jauhari mengenal manikam!


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading

Sunday, 10 September 2017

'Orang Gila' pun boleh berjaya!


Image may contain: 2 people, people smiling, text


“ORANG GILA” JACK MA – KALAU DIA PUN BOLEH BERJAYA, APA ALASAN KITA?

Kami nak kongsikan kisah Jack Ma sebab banyak sangat teladan yang boleh kita ambil dari kisah beliau, dalam hidup dan dalam bisnes :


1. Hidup susah. Lahir dalam zaman komunis dan keluarga miskin. Takde duit atau network.

2. Sanggup kerja tanpa gaji untuk belajar ilmu. Sebab beliau nak belajar bahasa English waktu remaja, beliau sanggup bangun jam 5 pagi, duduk depan hotel untuk beri tour percuma asalkan beliau dapat belajar bahasa English.

3. Tak pandai belajar. Gagal 2 kali dalam peperiksaan nak masuk kolej, hanya lulus selepas percubaan ke-3 untuk jadi guru.

4. Takde orang nak ambil bekerja. Beliau pergi banyak temuduga (lebih 30) selepas tamat pengajian, tapi kena reject banyak kali. Nak jadi polis, mereka cakap beliau tak layak.

Paling sedih bila KFC nak buka di China dan mereka buat temuduga walk-in/terbuka. 24 orang turun ke temuduga tersebut, 23 orang dapat kerja di KFC, kecuali Jack Ma. KFC pun tak mahu ambil beliau sebagai pekerja.

5. Gagal berniaga. Pernah gagal dalam dua kali perniagaan lain sebelum AliBaba.

6. Tiada pengalaman. Tanpa sebarang pengalaman atau pendidikan akdemik dalam bidang komputer dan perisian. Beliau buka syarikat AliBaba pada 1998, dan syarikat ini rugi selama 3 tahun tanpa sebarang keuntungan.

7. Tetap yakin diri. Beliau kemudian cipta program untuk proses bayaran bernama AliPay, dan banyak kawan dan pelanggan Jack yang komen : “Ini idea paling bangang dalam semua idea kau”.

Hari ini, Alipay ada 800 juta pengguna. Kalau beliau dengar pendapat klien atau rakan beliau, pasti dah berkubur program AliPay.

8. Fokus. Niat beliau membuka Alibaba adalah untuk membolehkan peniaga SME di China menjual barangan mereka di platform global. Sehingga hari ini fokus beliau masih sama.

Hari ini, beliau orang yang paling kaya di China, dengan nilai USD20 Bilion. IPO Alibaba merupakan IPO terbesar di dunia, dibuka di New York Stock Exchange (NYSE).

Platform Alibaba digunakan oleh lebih seratus juta orang setiap hari.

Kalau kita tengok peniaga di keliling kita ramai yang takde fokus. Kejap jual seminar, esok jual cincin, lusa jual baju, lepas tu jual produk pelansingan / kecantikan

Gebang je lebih. Semua nak buat tapi akhirnya semuanya jadi average atau biasa

Majoriti peniaga tiada fokus untuk jadi world-class sebelum melangkah ke produk lain

Tutup kedai/biz selepas 1 tahun. Baru gagal sedikit, terus putus asa dan kata perniagaan tak bagus atau tak sesuai

Walhal, realitinya kita tak pernah fokus kepada perniagaan dan paling penting, pelanggan


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading

Saturday, 9 September 2017

Ostematrix : Bukan sekadar kalsium!

Assalamualaikum

*********************************************************************************

Kalsium dalam badan kita paling banyak disimpan dalam tulang. Kira tulang tu macam bank.

Tapi sel-sel lain pun perlukan kalsium juga untuk jalankan fungsi-fungsinya. Jadi sebelum umur 30-an, tulang serap & simpan banyak kalsium.

Sel-sel lain, kalau tak cukup kalsium, dia akan minta dengan tulang. Jadi, bila dah tua tulang dah tak serap kalsium. Apa yang ada tulah dia simpan.

Tapikan, sel lain yg x cukup kalsium tetap minta daripada tulang juga, bila kalsium dalam tulang kurang, ketumpatan tulang pun kurang. Sebab tu jadi reput.
__________________

Selalu sangat kita dengar warga emas jatuh (biasanya jatuh kat toilet yg licin) akan patah tulang. Senang sangat patah tulang sebab tulang mereka dah tak tumpat. Hilang ketumpatan rupanya sebab sel-sel badan lain mintak sikit kalsium dari tulang.

Kalau kesian kat orang tua kita... jangan biarkan depa x dpt sumber kalsium tau. Tambah yang x suka susu, x suka ekrem, x suka apa saja makanan bersumberkan kalsium.

Ha...simple saja cerita. Tq Dr Fyda again sebab cerita bagi paham kepentingan top up kalsium.

Kita sendiri pun kena pastikan pengambilan kalsium kita mencukupi..especially kalau yang tengah pregnant dan susukan anak..


Jom Shaklee bersama kami!


Azwani Aziz
ID1264241
019-4207668


FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading

Friday, 8 September 2017

Wednesday, 6 September 2017

Resepi Ubat Jantung

Assalamualaikum wbt

Hari ini saya nak kongsi Resepi Ubat Jantung menggunakan Superfood Bawang Putih yang bergolek didapur kita itu.

Alhamdulilah selepas mengamalkan resepi ini, nafas saya lapang dan tiada 'nyut-nyut' di dada. Malah tenaga saya juga bertambah, tak adalah letih sangat.

Memang betullah cakap ustaz yang sarankan amalan ini. Ustaz ini cuma minta tolong viralkan kalau berkesan, biar dapat tolong ramai orang

********************************************************************************

RESEPI UBAT JANTUNG DAN YG BERKAITAN DENGAN NAFAS SELURUH TUBUH.

BAHAN-BAHAN

3 ulas Bawang Putih
1 sudu besar Madu

CARA-CARA

3 ulas bawang putih di cincang halus, biarkan selama 15 minit dan kemudian gaul rata dgn satu sudu besar Madu.

Dgn menggunakan sudu plastik yg agak besar secara perlahan gaul campuran bawang putih dan madu. Seloknya ambil semasa perut kosong, In Sha Allah dlm masa 7 hari akan ada kesan yg ketara pada tubuh kita.

Rupanya resepi ini bukan sahaja untuk jantung, ada banyak khasiat lain seperti:

1. Mencegah lebihan lemak pada dinding jantung

2. Mencegah serangan jantung dan saluran arteri yg tersumbat disebabkan penebalan pada dinding saraf pembuluh darah

3. Menurunkan tekanan darah tinggi dan kolestrol.

4. Merawat masalah kulit alergi dan gatal-gatal

5. Merawat masalah cirit birit

6. Buang toksik dalam badan

7. Menambahkan daya ketahanan badan

8. Menurunkan kadar gula dlm badan untuk pesakit kencing manis

9. Mencegah penyakit kanser

10. Mengurangkan sakit arthritis

11. Boleh menurunkan berat badan

12. Membantu bersihkan darah

Lagi satu ustaz ini cakap kalau ada masalah seram sejuk, resdung dan demam berpanjangan pun bagus amalkan petua ini.

Ambil dosage ini 2 kali pagi dan mlm keatas kes kronik dan hanya sekali waktu pagi utk penjagaan kesihatan.

*********************************************************************************

Shaklee pun ada Garlic semulajadi!


Jom Shaklee bersama kami!



Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668
FB Azwani Aziz
Continue Reading

Tuesday, 5 September 2017

Sunnah Rasulullah SAW

Koleksi Simple Sunnah Rasulullah SAW.

*Simple Sunnah - 1*
1. Masuk tandas kaki kiri dan keluar kaki kanan.
2.Tutup kepala bila masuk tandas.

*Simple Sunnah - 2*
1. Kibaskan tempat tidur.
2. Permulaan tidur mengiring sebelah kanan.
3. Kepala menghadap kiblat.
4. Baca doa tidur.

*Simple Sunnah - 3*
1. Minum dgn tangan kanan.
2. Minum duduk.
3. Minum niat kerana Allah dan baca Bismillah.

*Simple Sunnah - 4*
1. Datang awal ke masjid.
2. Berjalan kaki ke masjid.
3. Berwuduk dari rumah.
4. Baca doa masuk dan keluar masjid.

*Simple Sunnah - 5*
1. Masuk tandas pakai alas kaki.
2. Buang air duduk.
3. Masuk tandas tak boleh lama2.
4. Jangan makan & minum dalam tandas.

*Simple Sunnah - 6*
1. Bangun tidur baca doa bangun tidur atau ucap syukur.
2. Kemas tempat tidur.
3. Bersihkan diri.

*Simple Sunnah - 7*
1. Masuk masjid kaki kanan keluar kaki kiri.
2. Jika ada sampah dalam masjid kutip dan buang. 1 sampah 1 bidadari di syurga kelak.
3. Bila masuk masjid niat iktikaf, semua perkara yg di buat dalam masjid akan dikira sebagai ibadah.

*Simple Sunnah - 8*
1.Baca Bismillah sebelum memakai baju atau doa ringkas; Ya Allah, aku memohon dari engkau kebaikan dari berpakaian ini.
2. Bila memakai pakaian mulakan dgn sebelah kanan.
3. Melabuhkan pakaian.
4. Jangan memakai pakaian utk tujuan riak.
5. Memakai pakaian yg menunjukkan simbolik seorg muslim.

*Simple Sunnah - 9*
1. Sebelum tidur ambil wuduk.
2. Maafkan semua kesalahan org lain dan halalkan hutang piutang.
3. Jika mimpi baik bangun doa supaya dipercepatkan.
4. Jika mimpi buruk bangun buat isyarat ludah kekiri dan doa dijauhkan.

*Simple Sunnah - 10*
1. Pakai selipar kaki kanan dahulu dan buka dgn kaki kiri dahulu.
2. Beri salam 3 kali bila bertamu kerumah sahabat2.
3. Bila marah dalam keadaan berdiri hendaklah duduk, bila marah dalam keadaan duduk hendaklah berbaring hingga marah 2 hilang.
4. Bila marah ambil wuduk.

*Simple Sunnah - 11*
1. Tutup aurat ketika memasak.
2. Adun atau kacau makanan dari kanan ke kiri.
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air.
4. Ketika sedang memasak, perbanyakkan zikir dan menyebut kebesaran Allah (baik utk ibu yg ingin membentuk anak2).

*Simple Sunnah - 12*
1. Basuh tangan sebelum makan.
2. Makan buah dahulu baru makan nasi.
3. Makan secara berjemaah, makan dgn family lagi ramai lagi berkat rezeki tu.
4. Makan makanan yg ada dihadapan jangan capai yg jauh2.

*Simple Sunnah - 13*
1. Memotong kuku pada hari Jumaat.
2. Memperbanyakkn doa antara imam berkhutbah hingga Asar.
3. Mandi sunat Jumaat.
4. Memakai pakaian terbaik utk sembahyang Jumaat.
5. Memakai wangi wangian.

*Simple Sunnah - 14*
1. Makanan sunnah; susu, madu, barli dan kurma.
2. Makan bermula dari tepi kemudian tengah.
3. Hisap jari selepas makan (sunnah 3 jari).
4. Selepas makan terus basuh pinggan.
5. Puasa Isnin dan Khamis.

*Simple Sunnah - 15*
1. Baca Bismillah dan Alhamdulillah setiap kali sedutan.
2. Jangan gunakan cawan yg sumpik atau pecah.
3. Jangan tiup kedalam air panas utk sejukkannya.
4. Jangan minum dalam bekas yg besar seperti jug air dan botol yg besar.

*Simple Sunnah - 16*
1. Semaikan rasa ingin berjuang di jalan Allah SWT.
2. Berazam utk terus beristiqamah mempertahankan Islam.
3. Berusaha utk mendaulatkan Islam di setiap peringkat.
4. Jangan melangkaui arahan dan perintah Allah SWT serta sunnah Rasulullah SAW.


Jom Shaklee bersama kami!

Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB Azwani Aziz
Page Shop at Niewa
Continue Reading