Tuesday, 23 January 2018

Omega 3 Mengurangkan Risiko Serangan Jantung dan Risiko Kematian Akibat Serangan Jantung | Madame

Assalamualaikum,

Dewasa kini rakyat Malaysia semakin ramai yang menghidapi masalah jantung, kolesterol dan tekanan darah tinggi. Ia menjadi antara punca utama kematian antara 20 -25 % di Malaysia. Faktor pemakanan dan gaya hidup kini yang tidak sihat menyumbang kepada masalah ini. Risiko serangan jantung dan kematian akibat serangan jantung semakin meningkat.

serangan jantung“Serangan jantung dapat dicegah sekiranya kita menjalani kehidupan sihat dengan tidak merokok, menjaga pemakanan dan bersenam. Pastikan juga kita tidak menghidap kencing manis, darah tinggi atau kolesterol tinggi. Apabila penyakit-penyakit ini dapat dicegah, bermakna serangan dan sakit jantung juga tidak atau jarang berlaku kepada individu itu.”

Itu antara nasihat penting Perunding Pakar Kardiologi, Pantai Hospital Ampang, Selangor, 
Dr. Chong Wei Peng.Kata Dr. Wei Peng, serangan jantung berlaku akibat ‘kematian’ atau kerosakan otot jantung yang terjadi disebabkan saluran darah yang tersumbat secara tiba-tiba menyebabkan darah menjadi beku dalam salurannya yang sempit.

Fungsi saluran ini adalah untuk mengalirkan oksigen ke jantung. Jantung mengepam darah untuk membekalkan oksigen dan zat makanan ke seluruh badan melalui sistem peredaran darah.

Jantung yang sihat berupaya mengepam 10,000 liter darah sehari dan berdenyut kira-kira 100,000 kali sehari, iaitu antara 60 hingga 80 kali seminit.

Sakit jantung berlaku apabila salur darah jantung menjadi sempit. Penyempitan ini berlaku kerana dinding sebelah dalam saluran darah diselaputi lemak terutama kolesterol.

Biasanya proses penyempitan saluran darah ini berlaku sejak bertahun-tahun dahulu akibat risiko kolesterol tinggi, merokok, kencing manis, obesiti, menjalani kehidupan yang kurang aktif dan darah tinggi.


Kenali Serangan Jantung:

  • Boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja.
  • Antara tanda-tanda sakit jantung ialah pesakit akan berasa sesak nafas, berdebar, letih lesu, peluh dingin, rasa pitam dan pengsan. 
  • Tekanan perasaan juga boleh mengakibatkan degupan jantung yang meningkat dan tekanan darah turut meningkat mengakibatkan seseorang itu mengalami sakit jantung.

Sumber : Utusan MalaysiaSaranan oleh Persatuan Jantung Amerika (AHA) menyatakan pengambilan Omega 3 sebanyak 1000mg gabungan EPA dan DHA untuk pesakit jantung koronari, jika pernah terkena serangan jantung, maka Omega 3 membantu mencegah serangan jantung kali kedua.


Kajian juga membuktikan pengambilan Omega 3 akan mengurangkan risiko serangan jantung dan risiko kematian akibat serangan jantung.


Jadi, amalkan suplemen Omega 3 - Minyak Ikan Tulen (Omegaguard) yang bergred farmaseutikal dan berkepekatan tinggi. 

wasap untuk konsultasi terbaik dan order ya! ;)


Jom Shaklee bersama kami!

Team MADAMe,
Azwani Aziz
ID 1264241
019-4207668

FB AzwaniAziz
PAGE fb.com/madamwani

0 comments :

Post a Comment