Tuesday, 18 December 2018

Rahsia elakkan berat ibu hamil naik mendadak | Madame

Assalamualaikum,
Hi mommies..tau tak peningkatan berat ideal semasa mengandung adakah antara 11kg - 16kg sahaja. Adakah berat ibu semasa hamil naik mendadak?

Peningkatan berat mendadak semasa hamil memberi kesan buruk terhadap kesihatan ibu dan bayi. Pelbagai risiko penyakit bakal menyukarkan kelahiran bayi dan juga risiko terhadap ibu juga tinggi.

Berat ibu hamil naik mendadak

Bayangkan berat dah mencanak naik masa mengandung, jadi pasri sukar nak turunkannya selepas bersalin.

Selalunya, ibu yang lepas bersalin ni berat bertambah-tambah seiring dengan berat bayi. Susah sangat nak turun.😭

Stress sangat! 😒

Sebab ramai yang tegur nampak 'berisi'. Terus rasa down. Nak keluar rumah pun rasa malas.

Korang pernah rasa macam ni dak?

Dulu berpantang anak 1st, boleh la nak berpantang betul2. Mak ada, tolong masakkan, tolong bakar tungku, suami tolong pakaikan bengkung, mandikan anak dan sebagainya. Anak baru sorang kan. Tak kalut dengan anak-anak yang lain.

Tau dak?

Dulu masa mengandung berat Kak Wani naik sampai 20kg!

Nak turunkan memang seksaπŸ˜… Nak makan, tak boleh nak pantang sangat. Anak menyusu kan, memang kita cepat lapar. Anak pun perlukan nutrisi dari susu ibu kan.

Macam mana nak buat yek?

Masa dulu tak kenal Shaklee lagi. Masa mengandungkan anak ke-3 baru kenal Shaklee, tapi belum tau pasal produk2 Shaklee yang macam2. Kak Wani amalkan Ostematrix ja masa tu. Sebab Kak Wani tak suka minum susu, jadi #Ostematrix lah pilihan tepat sebab mudah ditelan. Dalam bentuk tablet ja!

Lepas tu mengandungkan Ahmad pulak, tapi kali ni berat naik 11kg ja!

Alhamdulillah 😊 Duk kejap ja dengan mak, lepas tu berpantang sendiri sebab anak sekolah.

Haaa, nak tau dak rahsia Kak Wani. Hehe

Baru-baru ni ada kawan tegur Kak Wani nampak cengkung,πŸ˜… Alhamdulillah, i like it!

Ramai yang tegur Ahmad bam bam. Alhamdulillah, i like it too! Haha

Ahmad da 5 bulan. Berat Kak Wani pun dah ideal. I loike sangat! Tapi misi nak turunkan lagi ni. Dapat 50kg macam sebelum pregnant, baru puas hati.😘

Masa ni dah jadi Shaklee lover. Kak Wani amalkan vitamin-vitamin Shaklee ja sepanjang mengandung, berpantang dan menyusu. So nak share dengan korang vitamin tu adalah

πŸ’Ostematrix - kalsium
πŸ’B complex with acid folic
πŸ’ Omegaguard - minyak ikan yang kaya EPA ,DHA dll
πŸ’Vita-lea with iron formula -multivitamin
πŸ’ Sustained released Vita-C Plus - vitamin C untuk kuatkan imun

waktu berpantang dan menyusu, Kak Wani tambahkan Alfalfa Complex untuk milk booster dan penjagaan dalaman wanita.

Omega 3 dalam #Omegaguard membantu mengawal rasa lapar dan membakar lemak kolestrol. Sebab tu berat masa pregnant hari tu naik elok ja. Berat Ahmad pun ok! 3.14kg ja😊

Kulit Ahmad pun tak dak alahan sangat macam Kak Aisyah dan Abang Addin πŸ€—

Mommies yang pregnant, berpantang dan menyusu, yang perlukan bantuan Kak Wani, jom kita sembang2..πŸ’ to πŸ’ gitewww..
.
.
.
Salam sayang dari Madame,
Azwani Aziz
019-4207668

0 comments :

Post a Comment